Reacties op de documentaire WILD GERAAS

Na het kijken van deze docu kwam ik er achter hoe onwetend ik wel niet was. Zeer boeiend om te zien en ik moet dit wel even verwerken (klinkt waarschijnlijk dramatischer dan hoe ik het bedoel, hahaha!) Maar enorm bedankt voor dit mooie stukje geschiedkundig werk!

Ico Treurniet

We hebben de DVD gekeken. Mooi stukje journalistiek! Eerst de film kijken en dan pas praten over Zwarte Piet.

Suryn En Henk-Jan de Jager

Bijzonder leuke docu en objectief gemaakt, beide kanten laat AJ aan het woord, maar vrijwel niemand komt met feiten. Zodra AJ met goede feiten komt na zoekwerk, blijkt niemand te willen luisteren. Zeer mooi, good job

AJ Maurice Meijer Utrecht

Ook ontvangen de dvd docu!! Verhelderend en interessant de historie en de oeroude mythische geschiedenis van de zwarte gesminckte mens... Prachtig

Paul Dennis Edens via Facebook

Ik deel dit graag. Niet om iets te winnen, maar omdat ik je jarenlange en gedegen onderzoek zo belangwekkend vind, Arnold-Jan!

Ineke van der Borg

Gisteravond gezien. Zeer goede en overtuigende documentaire! Het zal de tegenstanders van Zwarte Piet - die in de documentaire zichzelf echt belachelijk maken ("Jullie woonden 4000 jaar geleden in grotten") - niet overtuigen, maar de rest van de bevolking krijgt hier een fraai overzicht van waar Sint en Piet voor staan en waar de vandaan komen. P.S. die arme Jan Schenkman, nu boeman nr 1, maar in zijn tijd nota bene een sociaal hervormer...

Harry Prins uit Leeuwarden

Uw video is vandaag aangekomen. Héél interessant. Bravo!

Maarten van der Heijden, Le Port Marly Frankrijk

Ik ben er heel enthousiast over en heb een zeer lovende recensie gezet op de pagina Boekrecencies op www.circewicca.nl.

www.circewicca.nl

Van de week DWDD gezien? Misschien toch nog een kans dat Wild Geraas wordt uitgezonden door de NPO. Want De NPO moet voor iedereen zijn...

Jerry Pestman, Lelystad

Ik heb de documentaire besteld en zit hem nu te kijken. Fascinerend.

Dennis en Iep Fink Amersfoort via Youtube

In laat 15-eeuwse schilderijen staat soms ook een neger. Als vertegenwoordiger van het exotische.

Han de Ruiter via Youtube

Geweldige film. Dit zouden al die mensen die zwarte piet zien als teken van racisme en slavernij, moeten zien.

Marijke Schelen, Wormer

De tot nog toe beste, maar toch beknopte lezing over de essentie van het verschijnsel Zwarte Piet dat op Youtube staat.

Welco de Rook over de lezing Het Geheim van de Zwarte Sinterklazen op Youtube

Eindelijk de echte waarheid

]Mr Whiteface via Youtube

Fascinerend

Luce LeBeau, Youtube

Onorthodox,verrassend, maar mooi...

Stef Hublou Solfrian Vojvoditz over de lezing op Youtube

Klinkt heel aannemelijk en is nergens strijdig met feiten die ik ken. Goed onderzoek!

Jack Jones over de lezing Het geheim van... op Youtube

Elk jaar laait de Zwarte Pietendiscussie weer op. Arnold-Jan Scheer volgt al 30 jaar Sinterklaasvieringen in heel Europa. Al eerder publiceerde hij het boek Zwarte Sinterklazen en nu de dvd Wild Geraas. Vond ik heel boeiend om te bekijken. Zie mijn recensie op www.circewicca.nl/boekenlijst.html.

Ko Lankester op Facebook

Geweldige film. Dit zouden al die mensen die zwarte piet zien als teken van racisme en slavernij, moeten zien.

Marijk Schelen

Genoten heb ik met volle teugen van deze film(-documentaire), schitterend beeld. Wat een werk om dit te maken met alle research vooraf! En de directe aanspraak tot de kijker vind ik heel aangenaam, we gevoelen ons thuis bij elkaar.

Jos Heitmans, Amsterdam via e-mail

Hopelijk brengt de docu wat licht in de Sinterduisternis en wekt het interesse in de gebruiken.

Jeanet de Jong, Ameland

De 53 minuten waren zo om. Ik had graag meer beelden gezien van de verschillende overgangsrituelen die u bezocht heeft. Complimenten voor uw onderzoek en de vaak spectaculaire bijbehorende beelden.

Ivo van Herwaard, Zeist via Facebook

Oh, wat heb ik er lang op gewacht… Na het zien van “Wild Geraas” begrijp ik nog minder waarom de publieke omroepen deze documentaire weren. Dit is gewoon een hele leerzame geschiedenisles over onze heidense wortels.

Brenda Beek, Almere

Wild Geraas net gezien en een aanrader!

Huib Harwig, Velp

Is een super docu geworden met alleen maar waarheden erin, niks zomaar geknipt en geplakt...wat je ziet dat is zo...en dat is niet zo gemaakt zoals de tegenstanders van Zwarte Piet wel vaak doen.

Roger Gielis, Heerlen

Top dat de documentaire word vertoond ik hoop op veel pers, schandalig dat hier niets van word vertoond op de TV of in de praat programma's die willen alleen maar anti pieten bah!!

Marian Dorresteijn, Werkhoven

Het zou een geweldige schat aan écht betrouwbare informatie zijn daar op de basisscholen in Maassluis alwaar ze dat Nederland Wordt Beter lespakket hebben ingepland voor de week van 7 - 13 november!

Dimitri van den Engel via Facebook

Uiteindelijk hebben ze het Sinterklaas feest er nooit onder gekregen. Dat gaat nooit lukken, het zit in onze genen . De docu. Wild Geraas van A J Scheer beveel ik bij iedereen aan. Daarin maakt hij een hoop duidelijk.

Marianne Mostert, Waskemeer

Nooit buigen voor onrationele redenen.

Marie van Overveldt

Ik heb uw dvd vandaag ontvangen die ik had besteld, en wou u even complimenteren met deze fantastische documentaire. Een goed onderbouwd verhaal dat eens maar weer bewijst en duidelijk maakt dat de figuur zwarte piet niets te maken heeft met racisme onderdrukking of de slavernij. Al jarenlang maak ik me druk over de berichtgeving in de Nederlandse media en de ontzettende geschiedvervalsing die door veel tegenstanders word gedaan! Ik vind eigenlijk dat heel Nederland deze documentaire moet zien, dat iedereen kan zien hoe we beduveld worden door de Nederlandse media! Mijn vraag is, is er een kans dat deze documentaire ooit uitgezonden gaat worden, Want ik ben bang als we zo doorgaan we straks een oeroude traditie de nek omdraaien door valse sentimenten.

Morris Nievaart, Leiden

Eindelijk eens een mooi, overzichtelijk en helder tegengeluid in de strijd om behoud van het Sinterklaasfeest. Een film die ik iedereen kan aanraden. Ook de tegenstanders.

Roeland van der Kley, Hoek in Zeeland

Yeahhh.... Wij hebben hem ook binnen! Lang gewacht, toch gekomen.... De dvd "wild geraas" van Arnold-Jan Scheer. Super gedaan Arnold, en bedankt dat hij toch nog bij ons terecht kwam. Nu nog hopen op een Nederlandse zender die het uit wil zenden, zodat heel Nederland kan gaan zien dat zwarte Piet niks met racisme of discriminatie van doen heeft.

Verona Tawaris, Arnhem

Geef de maker van deze documentaire Arnold-Jan Scheer een podium om de waarheid kenbaar te maken aan Nederland. Een mooie docu over de oorsprong van het Sinterklaasfeest. Én de oorsprong van onze zwarte piet. Dit zouden ze moeten uitzenden op tv ipv de op niets gegronde aantijgingen van de anti's. Ze hebben geen idee waar ze het over hebben, ze kennen de geschiedenis niet en halen 3 historische gebeurtenissen door elkaar. Zwarte Piet is geen racisme, is het nooit geweest en zal het ook nooit worden ! De DVD is een aanrader… hierbij daag ik de omroep uit om deze docu uit te zenden om voor eens en altijd opheldering te zorgen.

Cor Visser Enschede

De documentaire Wild Geraas bekeken. 20 jaar werk is hier in gestoken, niet 1 omroep wilt dit uitzenden. En waarom? Goede vraag, want deze documentaire is niet alleen hét antwoord in de gehele Pietenkwestie (nee, geen discussie, dat is het allang niet meer), maar geeft ook nog eens prachtig weer hoe St. Nicolaas Feesten in heel Europa wordt gevierd... Mensen die tegen Zwarte Piet zijn, noemen documentairemaker Arnold-Jan Scheer een "leugenaar en geschiedenisvervalser", maar staat pijnlijk in contrast met de Europese folkloretraditie en die eeuwenoude geschiedenis. Ik promoot niet zo snel een film, een documentaire al helemaal niet, maar in dit geval maak ik een uitzondering. Wild Geraas is een echte aanrader!! Een kennis dat dreigde verloren te gaan onder het geschreeuw van de Anti Piet Demonstranten.

Rutger van der Feest, Rotterdam

De opmerkelijke film Wild Geraas van Arnold-Jan Scheer is stelselmatig door de omroepen geweigerd. De film biedt een verhelderende blik op het Zwarte Pietendebat. De oorzaak voor deze weigering is mijns inziens dat sensatie, emoties en zogeheten 'human interest' veel beter scoren bij de omroepen. Zolang een heikel onderwerp als Zwarte Piet heikel gehouden kan worden, zijn kijkcijferbeluste omroepen niet geïnteresseerd in folklore of in een diepe duik in de geschiedenis. Dus interviewt men vele malen liever allerlei 'kwetsbare', zich verongelijkt voelende mensen zoals de Gario's, de Afriyies en de Simonsen…. …Vandaar dat je in het beetje geschiedenis dát de Zwarte Piet-discussie te beurt valt, slechts over de negentiende eeuw te horen krijgt, en niet over de voorchristelijke geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet. Veel te ingewikkeld. Veel te feitelijk.

Marcel Bas, Voorschoten