Recensies

Over de film


14 november 2017

Interessant!

Heel interessant. Bravo!   Maarden van der Heijden (Frankrijk)
14 november 2017

Over onze heidense wortels

Na het zien van “Wild Geraas’ begrijp ik nog minder waarom de publieke omroepen deze documentaire weren. Dit is gewoon hele leerzame geschiedenisles over onze heidense wortels.   Brenda Beek (Almere)
14 november 2017

Fantastische documentaire

Wou u even complimenteren met deze fantastische documentaire. Een goed onderbouwd verhaal dat eens maar weer bewijst en duidelijk maakt dat de figuur zwarte piet niets te maken heeft met racisme, onderdrukking of de slavernij… …Ik vind eigenlijk dat heel Nederland deze documentaire moet zien.   Morris Nievaart (Leiden)
14 november 2017

Uitstekende presentatie van Scheer

De uitstekende presentatie van Scheer is een goed voorbeeld van participatiejournalistiek die toont dat hij er zelf bij geweest is en ook wel risico’s heeft moeten nemen. Als donker geklede journalist met hoed zorgt hij voor een samenhang van de gebeurtenissen.   Berry Stokvis (tijdschrift fotograaf, NoordHolland)
14 november 2017

Complimenten voor uw onderzoek

De 53 minuten waren zo om. Ik had graag meer beelden gezien van verschillende overgangsriten die u bezocht heeft. Complimenten voor uw onderzoek en de vaak spectaculaire bijbehorende beelden.   Ivo van Herwaard (Zeist)
14 november 2017

See trailer! Amazing scenes.

Great Dutch documentary! About blackface traditions all over Europe, stemming from ancient midwinter rites, and many of them connected to Saint Nicholas. See trailer! Amazing scenes.   Eric van Beek (ex resencent Elseviers Magazine)
14 november 2017

Baanbrekende history en geschiedenis

Deze film moet op de Nederlandse Nationale Televisie getoond worden. Baanbrekende history en geschiedenis. Dit feest gaat niet alleen over de "Sinterklaas" die wij kennen, het is veel breder, en andere landen hebben een soort gelijk cultureel gemeentegoed. Deze film is van essentieel belang, om door iedereen aanschouwd te worden. Taboe-doorbrekend, en vooral: Gebaseerd op de werkelijke waarheid, gezien door de camera van de kijker.
14 november 2017

DVD is een aanrader

Een mooie docu.. Dit zouden ze moeten uitzenden op tv ipv de op niets gegronde aantijgingen van de anti’s. Ze hebben geen idee waar ze het over hebben. Ze kennen de geschiedenis niet en halen 3 historische gebeurtenissen door elkaar… De DVD is een aanrader. Hierbij daag ik de omroep uit om deze docu uit te zenden om voor eens en altijd voor opheldering te zorgen.   Cor Visser (Enschede)
14 november 2017

Geweldige film

Geweldige film. Dit zouden al die mensen die zwarte piet zien als teken van racisme en slavernij, moeten zien.   Marijke Schelen (Wormer)
14 november 2017

Magie is ongrijpbaar en moeilijk te plaatsen

Deze film is magisch. Magie is ongrijpbaar en moeilijk te plaatsen in een samenleving waar alleen naar uitersten wordt geluisterd. Het is treurig maar eigenlijk verdient Hilversum een film als Wild Geraas niet. Het is een film die in de stilte van de bioscoopzaal moet worden genoten.   (Floris Meinardi, cineast regisseur/cameraman Utrecht).
14 november 2017

Ik promoot niet snel een film, maar nu maak ik een uitzondering

Ik promoot niet zo snel een film, een documentaire al helemaal niet, maar in dit geval maak ik een uitzondering. Wild Geraas is een echte aanrader!! Met kennis die dreigde verloren te gaan onder het geschreeuw van de Anti Piet demonstranten.   Rutger van der Geest (Rotterdam)
14 november 2017

Wat een research vooraf!

Genoten heb ik met volle teugen van deze film (documentaire). Schitterend beeld. Wat een research vooraf! En de directe aanspraak tot de kijker vind ik heel aangenaam, we gevoelen ons thuis bij elkaar.   Jos Heitmans (Amsterdam)

Over het onderzoek


14 november 2017

Geen enkel historisch verband met de slavernij

Erg interessant onderzoek, waaruit maar weer eens blijkt dat er niets intentioneel racistisch is aan Zwarte Piet, er geen enkel historisch verband bestaat met de slavernij en dat er overal in Europa vergelijkbare tradities van het gezicht zwart verven bestaan. Maar bovenal is het een interessante documentaire over het fenomeen “Sinterklaasfeest”, dat overal in Europa (en zelfs daarbuiten) wordt gevierd.   W. Korst (Den Bosch)
14 november 2017

Treffende gelijkenissen met Zwarte Piet

Als onderzoeker op het gebied van de Indo-Europese talen en culturen raakt de discussie ook aan mijn vakgebied. Op het spoor gebracht door een opinieartikel van Arnold-JanScheer in de Volkskrant stuitte ik op de Iraanse brenger van het Nieuwjaar, Hadzji Firoez, die treffende gelijkenissen vertoont met Zwarte Piet, zowel in historisch als typologisch opzicht.   Dr Guus Kroonen (indo Europees taalwetenschapper Leiden/Kopenhagen)

Over het boek Zwarte Sinterklazen


14 november 2017

Grote aanrader voor mensen in het onderwijs

De herkomst van ‘onze’ Sinterklaas en Zwarte Piet wordt tijdens het lezen van dit boek glashelder. Een ‘must’ voor iedereen die is geïnteresseerd in volksculturen en volksgebruiken. Een grote aanrader voor mensen in het onderwijs. De documentaire die de schrijver van dit boek over dit onderwerp heeft gemaakt is een prachtige aanvulling.   Van Hoek (Pijnacker)
14 november 2017

Slavernij argument tegen Zwarte Piet volledig van tafel

Dit boek veegt het “slavernij” argument tegen Zwarte Piet volledig van tafel, en je kunt je afvragen in hoeverre het “Blackface” fenomeen van toepassing is op deze wereldwijde en oeroude traditie van het ‘zwart maken…… Lees dit boek!   W. Korst, Den Bosch
14 november 2017

Overtuigende case

De site ziet er indrukwekkend uit… …Een overtuigende case voor de gemeenschappelijke en oer-oude oorsprong van de huidige (begeleiders van) Sinterklaas. Het is bijzonder dat dergelijke oer-rituelen nog steeds in een of andere vorm bestaan.   Michiel de Jong (onderzoeker Amsterdam)
16 november 2017

Een parallel met de krachten die zwarte piet willen onttronen

Dierenwelzijnsorganisaties maken zich zorgen over het welzijn van de paarden op de paardenmarkt en er klinken zelfs geluiden dat hij helemaal verboden moet worden. De hoogopgeleide randstedeling in mij heeft het gevoel dat hij het hier mee eens zou moeten zijn, maar een ander, sterker, stuk verzet zich. Omdat het al sinds mensenheugenis zo gaat. Omdat dit nou echt iets is dat vanuit het volk ontstaat, zonder inmenging van bovenaf. Is hier een parallel te zien met de krachten die zwarte piet willen onttronen? De ratio die het onderbewuste wil bedwingen?   (wil anoniem blijven)
14 november 2017

Leesbaar boek over de geschiedenis van Zwarte Piet

Gelukkig heeft Arnold-Jan Scheer een zeer leesbaar boek geschreven over de geschiedenis van Zwarte Piet, dat veel verder terugkijkt dan de 19e eeuw. Sterker nog, volgens Scheer komen we uit bij cultus van vruchtbaarheidsgoden tot 1400 v. Chr… …Scheer toont aan dat er binnen diverse wereldculturen mensen hun gezicht zwart én wit schminken, omdat dat een rol speelt binnen hun culturele tradities.   Drs Mark Beumer (MA Radboud University Nijmegen)