“We huffen ze eruit”, zegt een jonge Fries in het stadscafé over de anti Zwarte Piet activisten…

Deze week is duidelijk geworden waar de nieuwe minister van onderwijs, wetenschappen en cultuur, Van Engelshoven (D66) heen wil. Zwarte Piet moet met z’n tijd meegaan, wat een eufemisme is voor: geleidelijk afschaffen. Daarmee volgt ze Asscher, de Gemeenten Amsterdam, Utrecht en de NPO, terwijl meer dan 90% van de provincie de traditionele Zwarte Piet graag wil behouden. Daarmee is de cultuurclash compleet, immers Zwarte Piet (in andere landen bekend onder veel namen) is oeroude Europese volkscultuur.

En het Sinterklaasfeest staat voor Nederland op de lijst immaterieel cultureel erfgoed (van de mensheid) van de VN, inclusief Zwarte Piet, net als het ook duizenden jaren oude Iraanse Sinterklaasfeest, dat Noroez heet en door de VN organisatie Unesco ook tot werelderfgoed is verklaard.

De levensgrote mijter van Bonifatius in Dokkum is ter gelegenheid van de nationale intocht omgedoopt tot Sinterklaasmijter, meldt het NRC. De Bisschop Bonifatius werd in 754 gedood bij Dokkum, omdat hij de heidense cultusplek ontheiligde, waar volgens Germaans recht de doodstraf op stond…

‘We huffen ze eruit, zegt een jonge Fries in het stadscafé over de anti Zwarte Piet activisten, ‘een toneelstuk op het verkeerde toneel’ noemt een ander het en een onderneemster uit Drachten krijgt veel bijval voor een actie om bij Lemmer en op de Afsluitdijk met auto’s, vrachtwagens en trekkers liefst met Friese vlaggen ludiek voor de activisten te gaan rijden om ze te laat in Dokkum aan te laten komen, schrijft de Telegraaf vandaag.

400 Zwarte Pieten maken zich intussen op volgende week donderdag voor een bezoek aan een Noord-Hollands winkelcentrum, omdat daar de banners met een afbeelding van Zwarte Piet erop waren verwijderd onder dreigementen van de actievoerders en men het winkelend publiek niet in gevaar wilde brengen.

Weer een gezellige Sinterklaas, de zaak is nog niet opgelost.

Arnold-Jan Scheer, maker van de documentaire Wild Geraas en de boeken Wild Geraas en Zwarte Sinterklazen .

Steun deel 2 via Cinecrowd, klik hier!